Cultureel erfgoed in Nederland en Brazilië

Amsterdam City

Nederland en Brazilië zijn allebei ontzettend rijk aan cultuur. Een tripje naar Brazilië is dan ook absoluut de moeite waard. Net als in Amsterdam is er in Rio de Janeiro bijvoorbeeld heel veel te zien. Qua cultuur zijn het allebei ontzettend rijke steden. Daarom trekken steeds meer Nederlanders naar Brazilië en bewandelen Brazilianen steeds vaker de omgekeerde weg. Maar wat is er eigenlijk allemaal aan cultuur te zien in Amsterdam en Rio de Janeiro? Daar gaan wij in onderstaande tekst op in.

Cultuur in Amsterdam

Als Nederlander weet jij ongetwijfeld dat onze hoofdstad rijk is aan cultuur. Zo ben jij vast weleens een dagje weg naar Amsterdam geweest om verschillende bezienswaardigheden te bezoeken. Mogelijk heb jij wel een rondvaart in Amsterdam gemaakt. Dat is zeker de moeite waard, want zo leer je de grachtengordel van deze stad goed kennen. Deze behoort sinds 2010 namelijk tot de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Daarnaast vind je in Amsterdam verschillende musea. Ook op het gebied van kunst komen toeristen hier dus zeker aan hun trekken.

Cultuursnuiven in Rio de Janeiro

Brazil FootballNet als in Amsterdam is er in Rio de Janeiro ook van alles te zien. Zo denk jij ongetwijfeld als eerste aan ‘Christus de Verlosser’, het beeld dat hoog boven de stad uittorent. Maar er is natuurlijk vele meer aan cultureel erfgoed te vinden in deze stad. Zo maakt het uitzicht over de Braziliaanse stad sinds 2012 deel uit van de UNESCO Werelderfgoedlijst. Rio de Janeiro is opgenomen in deze lijst vanwege de unieke combinatie van stedelijk gebied in combinatie met de natuur.

Gedeelde Culturele Geschiedenis Nederland en Brazilië

Wat veel mensen niet weten, is dat Nederland en Brazilië een gedeelde culturele geschiedenis hebben. Deze twee landen hebben namelijk al sinds 1630 historische banden met elkaar. Zo voeren Nederlanders van de West-Indische Compagnie (WIC) vroeger naar Brazilië om handel te drijven. Dit gebeurde onder meer met het schip De Utrecht. Dit schip ligt momenteel nog steeds in de Allerheiligenbaai bij Salvador de Bahia en is Nederlands eigendom. Het schip werd in het kader van de Olympische Spelen van 2016 in Rio extra belicht om de banden tussen Nederland en Brazilië beter kenbaar te maken aan de inwoners van beide landen.