FAQs

Wat is cultuurtoerisme?

Naast het ‘gewone’ toerisme kennen we ook het zogeheten cultuurtoerisme. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft dit type toerisme betrekking op de kunst en cultuur in een land, gebied of stad. Cultuurtoerisme komt voornamelijk in grote steden voor, omdat deze vaak rijk zijn aan kunst en cultuur. Zo behoren Amsterdam en Rio de Janeiro bijvoorbeeld tot de populaire steden onder de cultuurtoeristen. Hier vind je immers allerlei oude gebouwen en diverse musea.

 

Hoe zit het met de culturele relatie tussen Nederland en Brazilië?

Wat veel mensen niet weten, is dat Nederland en Brazilië al jarenlang partners zijn van elkaar op het gebied van cultuur. Niet gek ook als je bedenkt dat er in Nederland al schepen van de West-Indische Compagnie (WIC) naar Brazilië voeren om handel te drijven met de lokale bevolking. Tegenwoordig reizen inwoners van het land over en weer. Zo raken Brazilianen begaan met de Nederlandse cultuur en Nederlanders met de Braziliaanse. Er zijn zelfs speciale programma’s die het mogelijk maken voor Nederlandse en Braziliaanse cultuurprofessionals om voor een bepaalde periode in het betreffende land te wonen en/of te werken.


Welke culturele Werelderfgoederen zijn er in Amsterdam en Rio de Janeiro?

Amsterdam en Rio de Janeiro zijn grote, oude steden. Het is dan ook niet zo gek dat je hier het nodige aan cultuur zult vinden. Zo zijn beide steden rijk aan oude gebouwen en tref je er de nodige musea aan. Ook zijn bepaalde plekken opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. Zo maakt de Amsterdamse grachtengordel bijvoorbeeld deel uit van deze lijst. Het uitzicht over Rio de Janeiro is ook onderdeel van de Werelderfgoedlijst. Dit komt doordat de stad een perfecte combinatie is tussen natuur en stedelijk gebied. Wanneer je weleens over de stad hebt uitgekeken, kun je dit ongetwijfeld bevestigen.


Wat is het Nederlandse bezoekersprogramma?

Nederland heeft met sommige landen een cultureel samenwerkingsverband. Eén van deze landen is Brazilië. Hierdoor kunnen Braziliaanse cultuurprofessionals zich inschrijven voor het Nederlandse bezoekersprogramma. Dit programma is erop gericht om professionals uit Nederland en Brazilië met elkaar te verbinden. Zo maken Braziliaanse professionals middels dit programma bijvoorbeeld kennis met Nederlandse organisaties en experts op het gebied van cultuur, erfgoed en media. Het programma is overigens niet alleen bedoeld voor cultuurprofessionals, maar bijvoorbeeld ook voor journalisten.


Wat houdt Artist-in-residence precies in?

Artist-in-residence is in feite niets anders dan dat een cultuurprofessional op verzoek van een instelling naar een land komt. Deze professional gaat in dat geval tijdelijk wonen en werken in het betreffende land. Nederlandse instellingen nodigen regelmatig Braziliaanse professionals uit en andersom is dat ook het geval. De cultuurprofessionals gaan in het betreffende land bijvoorbeeld aan de slag met nieuw werk of gaan samenwerken met kunstenaars of de lokale bevolking. Het kan ook zij workshops of lezingen geven voor een groot (of klein) publiek. Het Artist-in-residence programma wordt vaak gecombineerd met het Nederlandse bezoekersprogramma.


Kun je betrokkenheid creëren met storytelling?

Ja, storytelling is juist een uitstekende manier om betrokkenheid te creëren. Bij storytelling wordt namelijk heel erg ingespeeld op de beleving. Er wordt dan ook vaak veelvuldig gebruikgemaakt van emotie. Storytelling is daarom een goede manier om mensen uit andere landen wat over je omgeving te vertellen. Zo kun jij met storytelling bijvoorbeeld het belang van bepaalde culturele evenementen belichten. Doordat vrijwel iedereen tegenwoordig redelijk Engels spreekt, werkt storytelling doorgaans ook prima bij buitenlanders. Bij Braziliaanse cultuurtoeristen of cultuurprofessionals kun jij dus ook prima teruggrijpen op storytelling. Zo weten zij direct wat de impact is van de omgeving waarin zij de komende tijd verblijven.