Met Artist-in-residence een bezoekersprogramma volgen

artist

Ben jij een cultuurprofessional en wil je graag eens wat verder kijken dan je eigen land? Dan kun je er natuurlijk voor kiezen om naar Brazilië te gaan. Nederland en Brazilië werken op dit gebied al jaren met elkaar samen. Zo komen er ieder jaar ook de nodige Brazilianen naar Nederland dankzij het bezoekersprogramma. Wanneer jij naar een ander land trekt, brengt dit vaak de nodige kosten met zich mee. Je kunt hier echter relatief makkelijk op besparen. Hoe? Door te kiezen voor het Artist-in-residence programma. Maar wat is dit eigenlijk precies? Meer info hierover krijg je in onderstaande tekst.

Wat is Artist-in-residence?

Artist-in-residence, doorgaans aftekort tot AiR, is in feite niets anders dan het uitnodigen van een kunstenaar of academicus om tijdelijk elders te gaan wonen en werken.Ook voor wat betreft Nederland en Brazilië gebeurt dit regelmatig. Hiervoor is een speciaal programma opgesteld. Cultuurprofessionals uit deze landen kunnen in het andere land bijvoorbeeld aan de slag met nieuw werk. Ook staat een Artist-in-residence programma vaak in het teken van het ontmoeten van andere culturen, professionals, materialen en het leven in een andere leefomgeving.

Hoe ziet het Artist-in-residence programma eruit?

artist in AmsterdamIn Nederland worden Artist-in-residence programma’s doorgaans opgezet door culturele instellingen. Hierbij kun je denken aan scholen, musea of kunstgalerijen. Het kan echter ook zijn dat het programma opgezet wordt door een speciaal fonds. Indien er een fonds bij betrokken is, is er vaak sprake van een uitwisselingsprogramma. In dat geval gaat een Nederlandse professional bijvoorbeeld naar Brazilië en komt een Braziliaanse professional naar Nederland. Bij een Artist-in-residence programma zijn de gasten vaak betrokken bij de lokale gemeenschap. Zo geven zij bijvoorbeeld presentaties of workshops of werken zij samen met lokale kunstenaars aan projecten.

Artist-in-residence in Amsterdam

In Amsterdam worden zeker ook een aantal Artist-in-residence programma’s aangeboden. Je moet er dus ook niet raar van opkijken wanneer jij tijdens een rondvaart in Amsterdam ineens te maken krijgt met Brazilianen. In Amsterdam vind je namelijk diverse scholen, musea en kunstgalerijen. Daarnaast is het veruit de bekendste stad van Nederland. Dit maakt de kans ook groot dat Brazilianen die een Artist-in-residence programma willen volgen voor een verblijf in Amsterdam kiezen.